ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ. - 19.8.2014

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη 20-8-14
 
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
Τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο επισκέφθηκε χθες, 19 Αυγούστου, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, καθηγητής Seddik Abdel Salam. Το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αιγύπτου με 20 σχολές, 140.000 φοιτητές και 6.000 καθηγητές.
Στην συνάντηση εργασίας από την πλευρά του ΑΠΘ παρευρέθηκαν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Γιώργος Καρακιουλάκης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγήτρια Μαρία Αλμπάνη και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, καθηγητής Θόδωρος Καρακώστας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα με την πόλη της Αλεξάνδρειας. Ιστορικά στην Αλεξάνδρεια έζησε και έδρασε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα, με κορυφαία προσωπικότητα φυσικά τον μεγάλο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν περίπου 4.000 Έλληνες στην Αλεξάνδρεια. Οι δυο πλευρές εντόπισαν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δυο πανεπιστημίων με σημαντικότερες το μέγεθος, το εύρος των επιστημονικών πεδίων που καλύπτονται και το μεγάλο πληθυσμό των φοιτητών τους.
Η επίσκεψη του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας ήρθε ως αποτέλεσμα των συστηματικών προσπαθειών διεθνοποίησης και εξωστρέφειας του ΑΠΘ. Η συνεργασία με πανεπιστήμια της Αιγύπτου ήταν στους στόχους του ΑΠΘ και είχε συζητηθεί διεξοδικά σε προηγούμενη συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον μορφωτικό ακόλουθο της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης αποφασίστηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο πανεπιστημίων, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή καθηγητών και φοιτητών, την από κοινού επίβλεψη διδακτορικών διατριβών και την κοινές προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα. Η συμφωνία συνεργασίας θα υπογραφεί το αμέσως προσεχές διάστημα μετά την έγκριση από τις Συγκλήτους των δυο πανεπιστημίων.