ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΘ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΑΠΘ ΜΕ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΑΠΘ

ΜΕ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

                                                                                                Θεσσαλονίκη, 27/10/2016

 

Σε ανανέωση της Συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Kuban State University) προχώρησε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Mikhail Borisovich Astapov, παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Aleksey Popov, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Πρυτανεία.

 

Το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν βρίσκεται στο Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας σε μια περιοχή με μεγάλη ανάπτυξη και με έντονη την παρουσία πληθυσμών ελληνικής καταγωγής.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του Πανεπιστημίου του Κουμπάν ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Καθηγητής κ. Igor Kahman και η Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, κα. Evgeniia Rotai. Από την πλευρά του ΑΠΘ συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Καθηγητής κ. Θεόδωρος Λαόπουλος, η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια κα. Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Ομότιμος Καθηγητής και επικεφαλής του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Καζάζης, ο Δρ. Ρωσικής Φιλολογίας, κ. Δημήτρης Φωτιάδης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, κα. Ελένη Κωτσάκη.

 

Η Συμφωνία περιλαμβάνει την ενίσχυση και την επέκταση της συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων σε νέους τομείς, πέρα από τους αρχικά προβλεπόμενους (γλώσσας και πολιτισμού). Συγκεκριμένα, προβλέπεται η συνεργασία στις Θετικές Επιστήμες, η εκπόνηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα Οικονομικά και στην Πληροφορική, η ανάπτυξη κοινής ερευνητικής δράσης, η δημιουργία κοινών εργαστηρίων, καθώς και η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων.

 

Η Συμφωνία για την ακαδημαϊκή συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων ανανεώθηκε για τρία έτη. Η αρχική υπογραφή της Συμφωνίας είχε πραγματοποιηθεί το 2006 και στη συνέχεια είχε ανανεωθεί τα έτη 2009 και 2013.

 

Ο Πρύτανης και η αντιπροσωπεία του Ρωσικού Πανεπιστημίου ξεναγήθηκαν σε ερευνητικά εργαστήρια του ΑΠΘ, επισκέφθηκαν τους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και παρευρέθηκαν στον επίσημο εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

 

Στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων του ΑΠΘ, διατηρείται μακρόχρονη επιστημονική συνεργασία με 16 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ρωσίας, τόσο μέσω υπογεγραμμένων διαπανεπιστημιακών συμφωνιών όσο και μέσω του νέου προγράμματος Erasmus+ International, το οποίο χρηματοδοτεί ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών.

 

Επιπλέον, μέσω του Προγράμματος «Ιάσων», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομ. Καθηγητή κ. Ιωάννη Καζάζη, το ΑΠΘ εδώ και 22 συναπτά έτη καλλιεργεί με επιτυχία την Ελληνο-ρωσική ακαδημαϊκή συνεργασία στους τομείς της γλώσσας και του πολιτισμού.