Ενημέρωση περί του έργου «Επισκέπτες Καθηγητές/Επισκέπτες Ερευνητές» του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Προς όλες τις Γραμματείες του ΑΠΘ

Αφορά: την υλοποίηση του έργου «Επισκέπτες Καθηγητές/Επισκέπτες Ερευνητές», του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αγαπητοί συνάδερφοι,

Στέλνουμε ενημερωτικό υλικό, προς ενημέρωση των μελών ΔΕΠ του Τμήματός σας, σχετικά με την υλοποίηση του έργου «Επισκέπτες Καθηγητές/Επισκέπτες Ερευνητές», με δικαιούχους τα ΑΕΙ της χώρας και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 20 Απριλίου 2023. Το εν λόγω έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU και, ειδικότερα, της Δράσης «Στρατηγική για την αριστεία και την καινοτομία στα Πανεπιστήμια».

Το πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιχειρήσεις στο πλαίσιο συνεργασίας με ακαδημαϊκό ή ερευνητή από Πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ίδρυμα του εξωτερικού, με στόχο την υλοποίηση συνεργατικού ερευνητικού έργου. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ επιστήμης και έρευνας με την επιχειρηματικότητα, καθώς και τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.  Η χρονική διάρκεια των έργων για τους Επισκέπτες Καθηγητές κυμαίνεται από ένα έως πέντε ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ για τους Επισκέπτες Ερευνητές από ένα έως τρία έτη.

Πιο συγκεκριμένα, η θέση του επισκέπτη καθηγητή/επισκέπτη ερευνητή θα συνδέεται με ένα συνεργατικό ερευνητικό έργο σε συνεργασία με μια επιχείρηση από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο του έργου υποβάλλονται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας (Α.Ε.Ι) σε συνεργασία με επιχειρήσεις, τα οποία καλούνται να προσκαλέσουν ακαδημαϊκό ή/και ερευνητικό προσωπικό του εξωτερικού, προκειμένου να παράσχει διδακτικό ή ερευνητικό έργο στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) (σύμφωνα με το άρθρο 171 του Ν.4957/2022) και παράλληλα να υλοποιήσει ένα συνεργατικό ερευνητικό έργο με την επιχείρηση.

Το συνεργατικό ερευνητικό έργο θα υλοποιηθεί βάσει Συμφωνητικού Συνεργασίας (υπόδειγμα στο Παράρτημα VII της συνημμένης πρόσκλησης) μεταξύ του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), της συνεργαζόμενης επιχείρησης και του επισκέπτη καθηγητή/ επισκέπτη ερευνητή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι δηλώσεις των ενδιαφερόμενων ξεκίνησαν την Παρασκευή 21/04 και θα συνεχιστούν έως εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού της Δράσης, ενώ το πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Η ηλεκτρονική υποβολή των Αιτήσεων Χρηματοδότησης γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis), κάνοντας χρήση του τυποποιημένου Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης (παράρτημα Ι της συνημμένης Πρόσκλησης). Οι Δικαιούχοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους Αίτησης Χρηματοδότησης.

Για περαιτέρω πληροφορίες, επισυνάπτουμε  την αναλυτική πρόσκληση του Υπουργείου, καθώς και το αντίστοιχο ενημερωτικό σημείωμα στα αγγλικά, για την ενημέρωση ξένων ερευνητών.

Συντονιστής του Προγράμματος έχει οριστεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ ο Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Λυσίμαχος Παπάζογλου (makdvm@vet.auth.gr).

Με εκτίμηση,

Δήμητρα Μεντεκίδου

—————————————-
Δήμητρα Μεντεκίδου
Προϊσταμένη
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124, Θεσσαλονίκη
τηλ: +30 2310 996742
e-mail: internat-rel@auth.gr
http://www.auth.gr

Συνημμένα:6ΘΦΙ46ΜΤΛΗ-ΤΥΟ_2122_Πρόσκληση_Επισκέπτες_Καθηγητές_Επισκέπτες_Ερευνητές

Information Note for the Visiting Professors Visiting Researchers Program

ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Invitation to the brokerage event ‘Food, Bioeconomy, Natural Resources, Agriculture, and Clean Environment for a Healthy Life’

Υποτροφίες έρευνας για υποψήφιους διδάκτορες και νέους μεταδιδάκτορες

Δυνατότητα 2 προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών για σπουδές ενός εξαμήνου στο Beihang University, Κίνα, εαρινό εξάμηνο 2024-2025

Επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Jeonbuk National University της Ν. Κορέας στο ΑΠΘ στις 17.9.2024

Δυνατότητα σπουδών για το εαρινό εξάμηνο 2024_2025 στο The Education University of Hong Kong της Κίνας